Студијски програм: Специјална едукација и рехабилитација особа са моторичким поремећајима

Врста и ниво студија: Дипломске академске студије

Назив предмета: ПРОГРАМИ ЗДРАВСТВЕНЕ И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ ОСОБА СА

МОТОРИЧКИМ ПОРЕМЕЋАЈИМА

Наставник: Рапаић И.Драган, Швиртлих Б.Ласло, Јовић Ј.Стеван

Статус предмета: Обавезни предмет студијског програма

Број ЕСПБ: 6

Услов:

Циљ предмета:

Циљ предмета је да упозна студенте са програмима и протоколима здрваствене и социјалне затите особа са моторичким поремећајима.

Исход предмета:

Савладавање садржаја програма и протокола здравствене и социјалне заштите особа са моторичким поремећајима

Садржај предмета:

Теоријска настава

Деца предшколског узраста са моторичким поремећајима у систему здравствене заштите; Методе здравствене заштите за децу предшколског узраста; Деца школског узраста са моторичким поремећајима у систему здравствене заштите; Методе здравствене заштите за децу школског узраста; Одрасле особе са моторичким поремећајима у систему здравствене заштите; Методе здравствене заштите у геријатрији и геронтологији.

Деца предшколског узраста са моторичким поремећајима у систему социјалне заштите; Садржај предшколских програма; Деца школског узраста у са моторичким поремећајима у систему социјалне заштите; Садржај програма за децу школског узраста; Одрасле особе са са моторичким поремећајима у систему социјалне заштите; Садржај програма за одрасле особе.

Практична настава:Вежбе –

Студенти ће се током вежби упознати са програмима и протоколима здравствене и социјалне заштите особа са моторичким поремећајима.

Литература:

Рапаић, Д., Славнић, С., Недовић, Г., Вељић, Ч. (2004). Европски модели образовања ученика са ометеношћу. Београдска дефектолошка школа, бр. 1. стр. 177-194. ISSN 0354-8759; Рапаић Д., Недовић Г., Шћепановић В., Вујовић М.(1997): Евалуација стања код инвалидне дјеце, Завод за школовање и професионалну рехабилитацију инвалидне дјеце, Подгорица

Број часова активне наставе

Остали часови

Предавања:

3

Вежбе:

2

Други облици наставе:

Студијски истраживачки рад:

Методе извођења наставе: Наставa ће се изводити путем предавања и вежби. Предавања ће се изводити

кроз фронтални, индивидуални, рад у паровима и рад у мањим групама. Наставни садржаји се приказују путем Power- Point презентације, док се индивидуални рад, рад у мањим групама и рад у паровима спроводи кроз радионице у којима доминира истраживање литературе, извора на интернету и сл. Вежбе ће се реализовати у наставној бази у директном контакту са особама са моторичким поремећајима и спроводиће се следећим редоследом: демонстрација предметног наставника, индивидуални рад уз асистенцију предметног наставника, самостални индивидуални рад.

Оцена знања (максимални број поена 100)

Предиспитне обавезе

Поена

Завршни испит

Поена

активност у току предавања

10



практична настава

10

усмени испит

50

колоквијум-и

20



Семинарски рад

10




3